Reyhani: Dertli Aşık - Gündüz, Muhammed (Turkbilim International Journal of Social Sciences, 2017)
20. yüzyılın en önemli Türk halk ozanları arasında gösterilen, Aşık Reyhani mahlası ile tanınan Yaşar Yılmaz, 72 yıllık ömrü içerisinde pek çok tarzda eserler vermiş ve bu eserlerle büyük beğeni toplamıştır. Aşık kahvelerinde ustaları arasında saz çalıp şiir söylemekle başlamış, ardından yine ustalarından biri ile şehir şehir gezerek iyice tanınmış ve aşık buluşmalarında aranan bir isim haline gelmiştir. Reyhani hem bade içmiş, hem usta tezgahından geçmiştir; ancak Reyhani'nin Reyhani olmasında gençlik yılları ve ilerleyen hayatında başından geçen olayların büyük etkisi vardır. Bu etki onun eserlerinde kendini göstermektedir. Bu çalışma Reyhani'nin söylediği şiirlerin ana temalarının oluşumunda, hayatındaki olayların ve evrelerin etkisini konu almaktadır.